hello readers,

hereby bankers dangal team bring you some hand picked quantitative question based on data interpretation .do try and rise your bar as per the latest patterns.

**Directions: Study the following graph carefully and answer the questions given below:**

**1) For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?**

A. 1995 and 1998 B. 1996 and 1998

C. 1997 and 1998 D. 1995 and 1996

[spoiler show=”ANSWER”] : Option D

Explanation:

Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:

In 1993 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.

In 1994 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.

In 1995 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.

In 1996 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.

In 1997 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.

In 1998 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.

In 1999 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.

Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during the years 1995 and 1996.

[/spoiler]

Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:

In 1993 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.

In 1994 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.

In 1995 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.

In 1996 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.

In 1997 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.

In 1998 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.

In 1999 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.

Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during the years 1995 and 1996.

[/spoiler]

**2) Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?**

A. 87.12% B. 89.64%

C. 91.21% D. 93.33%

[spoiler show=”ANSWER”] : Option D

Explanation:

Analysis of the graph: From the graph it is clear that

The amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.

The amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.

The amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period

[/spoiler]

Analysis of the graph: From the graph it is clear that

The amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.

The amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.

The amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period

[/spoiler]

**3) In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?**

A. 1994 B. 1995

C. 1996 D. 1997

[spoiler show=”ANSWER”]ANSWER : Option C

Explanation:

The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are:

In 1993 = Rs. (80 – 30) crores = Rs. 50 crores.

In 1994 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1995 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1996 = Rs. (70 – 60) crores = Rs. 10 crores.

In 1997 = Rs. (100 – 80) crores = Rs. 20 crores.

In 1998 = Rs. (100 – 50) crores = Rs. 50 crores.

In 1999 = Rs. (140 – 120) crores = Rs. 20 crores.

Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

[/spoiler]

The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are:

In 1993 = Rs. (80 – 30) crores = Rs. 50 crores.

In 1994 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1995 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1996 = Rs. (70 – 60) crores = Rs. 10 crores.

In 1997 = Rs. (100 – 80) crores = Rs. 20 crores.

In 1998 = Rs. (100 – 50) crores = Rs. 50 crores.

In 1999 = Rs. (140 – 120) crores = Rs. 20 crores.

Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

[/spoiler]

**4) What was the difference between the average exports of the three Companies in 1993 and the average exports in 1998?**

A. Rs. 15.33 crores B. Rs. 18.67 crores

C. Rs. 20 crores D. Rs. 22.17 crores

[spoiler show=”ANSWER”]: Option C

Explanation:

Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993

Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993

[/spoiler]

**5) In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the average annual exports over the given years?**

A . 2 B. 3

C. 4 D. 5

[spoiler show=”ANSWER”]: Option C

Explanation:

Average annual exports of Company Z during the given period

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.

[/spoiler]

Average annual exports of Company Z during the given period

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.

[/spoiler]

**Direction for the question : Study the following graph which shows the demand forecast for the next ten weeks.**

**Question 1: If the foretasted demand is met by having uniform production during the weeks at an average level, then the number of weeks during which demand will not be met is:**

(a) 2

(b) 3

(c) 6

(d) None of these

**Question 2: If the production is uniform, then what should be the minimum capacity of the storage space to store the units in excess of demand?**

(a) 25

(b) 50

(c) 100

(d) 180

**Question 3: If the maximum production capacity is 300 units, then the unmet demand in week 4 will be:**

(a) 225

(b) 275

(c) 175

(d) All the demand will be met

[spoiler show=”Answer and Explanations”]

Answer 1: (c) The average demand = (350+50+475+335+400+275+300+350+325)/9 =320 to 322 approximately Any week for which demand is more than this number, the production will not able to meet the demand. There 6 such weeks. The correct option is (c).

Answer 2: (d) The required capacity for units in excess demand > 475-320=150 The correct option is (d)

Answer 3: (d) The unmet demand will be 475-300=175 The correct option is (c).

Answer 2: (d) The required capacity for units in excess demand > 475-320=150 The correct option is (d)

Answer 3: (d) The unmet demand will be 475-300=175 The correct option is (c).

[/spoiler]